Zimoviště pro naše ježky II

05.11.2020
Třetí domek pro ježka na naší zahradě
Třetí domek pro ježka na naší zahradě

Protože naše dva ježčí domky, které jsem udělala v říjnu, byly okamžitě obsazené, rozhodla jsem se udělat jim ještě další dva. Sice už je začátek listopadu a ježci se chystají k zimnímu spánku, ale myslím, že ještě není pozdě. Je celkem teplo, naši ještě chodí na krmení, tak snad domeček objeví včas a budou všichni spát v suchu a teple.

Tentokrát jsem koupila na zkoušku ze zelenadomacnost.com krmnou stanici, která se dá využít i jako domek pro ježky. Je z překližky. Píšou, že je voděodolná, tak jsem zvědavá, jak nám domek dlouho vydrží.

Přišla pečlivě zabalená soustava prkýnek :-)

Krmná stanice/domek pro ježky přijde jako soustava prkýnek
Krmná stanice/domek pro ježky přijde jako soustava prkýnek

Ale nebyl problém to složit, jednak mají perfektní foto návod na webu, a jednak mám šikovného syna, kouknul na to a složil to :-)

Tu přepážku jsme dovnitř nedávali, bude to sloužit jako domek, tak není potřeba. Aspoň tam bude mít ježek víc místa.

A na mě bylo, umístit ježčí domek do zahrady. Tentokrát jsem opravdu vybrala klidné místo v zadní části zahrady, jak všude doporučují. 

Nenechte se zmást, teď je tam vše ostříhané, tak to vypadá jako planina, ale v létě je tam naprostá džungle, kterou se nedá projít. Tohle místo necháváme tak trochu přírodě :-)

A právě sem jsem domek umístila, nebude tam vůbec vidět. Samozřejmě vchod je na jihozápad, aby jim dovnitř nefoukal severní vítr. 

Postupovala jsem takto:

1. vyčistila jsem místo, kde bude domek a  jako podklad jsem dala vrstvu listí a na to slámu

Pod domek dávám slámu
Pod domek dávám slámu

2. Na to jsem postavila ten domek, je bez podlahy, takže izolace od země byla nutná

Domek pro ježka z překližky a se stříškou
Domek pro ježka z překližky a se stříškou

3. dovnitř jsem nacupovala seno, tentokrát kupované, nedostala jsem se za sestrou pro to jejich krásně voňavé (díky, Jani), co má pro koně

Do domku nacupuji kupku sena
Do domku nacupuji kupku sena

4. boudičku jsem zadělala stříškou a domek zatížila dvěma dlaždicemi 

Pohled na domek zepředu
Pohled na domek zepředu

5. na to pak přišla vrstva listí, jako izolace proti mrazu. Zatím tam nemám tolik listí, jak bych si představovala, ještě ho tam přisypu a musím lépe zamaskovat i tu přední stěnu. Chci to ještě zasypat listím tak, aby byl vidět jen ten vchod. 

Ale i tak je domek pro ježka nachystaný. Jsem zvědavá, jestli si ho taky některý z těch našich oblíbí, jako ty dva předchozí.

A tady už je domek zamaskovaný kupou listí
A tady už je domek zamaskovaný kupou listí

Na závěr na domek naskládáme nějaké větvičky, aby listí zatížily a celé se to zamaskovalo. Ale napřed dodám ještě trochu listí a hlavně mi chybí kupka listí u té přední stěny. 

I tak už domek čeká na svého nového majitele a z boku to vůbec není poznat, co to je  :-)

Hromada listí a pod ní je domek pro ježky
Hromada listí a pod ní je domek pro ježky

Ještě bych ráda koupila jeden, a to opět ten ze zelenadomacnost.com, co už jsem měla. Ten proutěný s dřevěným vchodem se mi moc líbil i kvalitou provedení. Jeden už tu mám, tak ještě pořídím další. 

Na závěr jedna rada pro ty z vás, kteří nechtějí kupovat ty drahé hotové domky pro ježky. Stačí hromada dřeva na zahradě a na zimu ji zasypte listím. Ježek si i v tomto dovede vyhloubit svůj zimní úkryt. 

Máte domek pro ježka? A jaký? Přírodní nebo kupovaný? Těším se na vaše zkušenosti.