Zimoviště pro naše ježky

20.10.2020
Jedno z letošních mláďat ježků u nás na zahradě
Jedno z letošních mláďat ježků u nás na zahradě

Krmení ježků na zahradě

Když jsem kdysi zjistila, kdo si to chodí po večerech pod ptačí krmítko vyzobávat, co ptáci rozházeli, dostal tam hned svou misku. 

A do ní každý večer přistane něco dobrého. Pokaždé tam ježci najdou něco z tohoto:

- granulky Royal Canin Mother & BabyCat (pro koťata od 1 do 4 měsíců, jsou krásně maličké a měkké a moc ježkům chutnají)

- granule pro ježky (některé mi přijdou tvrdé a velké, tak jsem je roztloukla trochu paličkou na maso)

- konzerva pro ježky

- vařené kuřecí maso (jen uvařit do měkka ve vodě, nesolit, neochucovat a nakrájet na menší kousky)

- a občas i sušení mouční červi 

A samozřejmě i vodu. Dostat se k vodě a napít se je pro ježky stejně důležité jako krmení. Na napájení ježka úplně stačí podmiska pod květináč (nebo pod truhlík) a denně měněná čerstvá voda. Někdy jsou hodně žízniví. 

Musím říct, že není pravda názor, že když ježky přikrmujeme, nežerou pak už hmyz nebo larvy na zahradě. Ti naši se nažerou z misky, napijí a pak jdou šmejdit a hledat dál po zahradě, co je kde dobrého. 

Ze začátku se pod krmítko chodil krmit jen jeden ježek, ale znáte to. Najednou tam byli dva... 

No a aktuálně máme na stravu těch ježků 5 :-) 

Domek pro ježky 

U nás už několik let přebývají v této haldě dřeva a listí. A kam mizí na zimu vlastně nevím, ale tady by nejspíš umrzli, nemyslím si, že by tam byli. Každopádně přes léto je tu obsazeno :-)

Tuto hromadu dřeva už jsme chtěli mockrát zrušit, ale copak můžeme?
Tuto hromadu dřeva už jsme chtěli mockrát zrušit, ale copak můžeme?

Letos se nějak zadařilo a objevila se nám na zahradě 4 letošní mláďata. 

Takže mi to nedalo a rozhodla jsem se pro umístění domků pro ježky. Protože jsem úplně levá, vyrobit domek pro ježka nezvládám. Takže jsem ho koupila, a to rovnou dva. 

Bohužel mě nenapadlo je předem vyfotit, ale oba dva jsou ze  zelenadomacnost.com a jsou to ty dva proutěné. Ten s tím dřevěným vchodem mi přijde kvalitněji vyrobený, ten mám v plánu ještě pořídit nejméně jeden.

Sice se všude radí, umístit domky do klidnější části zahrady, ale já je oba umístila tam, kde se nejvíc ježci pohybovali a schovávali. Jeden z malých letošních prcků se schovával hned u dvorku pod dřevem anebo vedle v houští, takže tam dostal domek.

Tyto domky nemají podlahu, jsou to vlastně jen stříšky s vchodem. Takže jsem domek postavila na vrstvu slámy jako izolaci od země. A do domku jsem dala hrst sena, aby se měl ježek do čeho schovat. Domek jsem zaskládala listím, větvemi a vším,co naše zahrada dala. Ještě mám v plánu v listopadu, až bude hodně listí, přesypat ho přes domek větší vrstvu, aby byli ježci v zimě víc chránění před mrazem a v pohodě přečkali zimu.

Tady je první domek, ten byl obsazený hned do druhého dne. Asi jsem se ježkovi (bydlí tam ten z úvodní fotky) strefila do vkusu.

Zamaskovaný domek pro ježka. Vchod je tam, jak je vidět sláma.
Zamaskovaný domek pro ježka. Vchod je tam, jak je vidět sláma.

Druhý domek jsem schovala více do křoví, není tam skoro ani vidět. Také jsem dala napřed vrstvu slámy, na to domek a do něj kupku sena. Opět jsem celý domek pro ježka zamaskovala listím a větvemi. A ještě na to pak před zimou přijde větší vrstva listí. 

Druhý domek pro ježka je lépe zamaskovaný, ani není vidět :-)
Druhý domek pro ježka je lépe zamaskovaný, ani není vidět :-)

Oba domky jsem pro jistotu zatížila dlaždicí. A vlez do domku jsem nasměrovala jeden na jihovýchod, druhý na jihozápad, aby jim tam nefoukalo od severu.

V plánu mám ještě další dva domky, aby všichni naši mladí ježci měli svůj domeček. A aby nám zůstali na zahradě. Je to radost.

Máte na zahradě ježky? A jak jim pomáháte? Krmíte? A co ubytování ježka na vaší zahradě, máte nějaké?