Co potřebuje kotě do začátku?

11.10.2018
Nejlepší pelíšek je měkoučká deka tam, kde na vás kotě uvidí
Nejlepší pelíšek je měkoučká deka tam, kde na vás kotě uvidí


Na příchod kotěte do vaší domácnosti je potřeba se připravit. 

(takže ze mě si příklad rozhodně neberte :-) ). 

Je potřeba mít doma pár základních věcí, které kotě bude používat okamžitě. A my si povíme jaké to jsou, co kupovat a co naopak není v začátku potřeba. 


Do základní výbavy pro kotě, kterou je potřeba pořídit ještě před jeho příchodem k vám, patří: 


  1. Kočičí toaleta, stelivo a lopatka 

Pro malé kotě je nejlepší obyčejná toaleta, tj. bez krytu. Krytou bych doporučila pořídit až později. Ty mají tu výhodu, že se tolik nepráší okolo a kočka, jak hrabe, stelivo nevyhazuje tolik ven. Před toaletu můžete dát starý koberec anebo se prodávají předložky. Tím zabráníte vynášení steliva na tlapkách ze záchůdku... no, spíš to omezíte :-) Úplně zabránit se vynášení steliva asi nedá.  Steliv jsou různé druhy. Pro kotě doporučuji bentonitové hrudkující, nejvíce se přibližuje písku, který je pro kočky přirozený, takže s ním koťata nemají problém.                                                                     A ideální počet záchodků? Na to je jednoduché pravidlo:                                                                                                    ideální počet záchodků  = počet koček v domácnosti + 1


  1. Přepravka
Pořídit přepravku je nutné hned, nejen že v ní přenášíte kotě od chovatele k vám domů, ale také brzy půjdete na veterinu apod. Ideální je plastová přepravka anebo textilní. Kočka v ní musí být celá uzavřená, je to pro její bezpečí. I když vypadají dobře, tak naprosto nevhodné jsou tašky tohoto typu (jsou pro psy):


  1. Misky

Do začátku potřebujete minimálně dvě - vyšší na vodu a nižší na mokré krmivo (kapsičky, konzerva). Také nejspíš jednu na granulky. Ideální je miska keramická. Nedoporučují se moc misky z umělé hmoty.


  1.  Krmivo 

Při pořízení kotěte je dobré se vyptat chovatele, čím je krmí a v tomto chvíli pokračovat. Krmení se ještě budu věnovat v samostatném článku, takže sledujte můj blog. 


  1. Škrabadlo

Škrabadlo sice není úplně nejnutnější věc, nicméně je dobré je co nejdříve pořídit. Jinak hrozí, že si kotě začne brousit drápky (což je pro ně naprosto přirozená věc) tam, kde se vám to ale vůbec nebude líbit. A zvykne si na to. Pro kočku, která je jen v bytě volte co nejvyšší a stabilní. Umístěte ho buď k oknu anebo tak, aby kočka měla dobrý přehled. Pro kočku, která bude chodit i ven, stačí nějaké menší, ale rozhodně ho doporučuji pořídit. Váš gauč vám poděkuje ;-)


To je z toho nejdůležitějšího, co je dobré pořídit před příchodem kotěte do domácnosti, vše. Časem přijdete na to, co je dál potřeba, například hračky, kartáč na srst, kleštičky na drápky apod.


Všimněte si, že v seznamu není pelíšek. Já netvrdím, že si kočka pelíšek, co jí koupíte, neoblíbí, ale je to spíš výjimka. Většinou si totiž kotě samo najde místo ke spánku a vámi zakoupené pelíšky ignoruje. A tam, kde se uloží,  stačí ze začátku dát třeba starou deku. A pak se uvidí. Já mám zkušenost takovou, že naše Čertice pohrdla všemi pelíšky, co jsme jí kdy pořídili (takže postupně pelíšky skončily v útulku) a spí zásadně buď na gauči, s námi v posteli anebo na okně, kam jsem jí dala starou deku. To jsou ty nejlepší pelíšky. Jo, a taky na křesle anebo ve skříni na našich svetrech :-)

 


Kde spí nejraději vaše kočka?