Výstava Ptáci ve městě

10.03.2020


AKTUALIZACE k 13. 3. 2020: Tak bohužel, došlo i na skleníky botanické zahrady - jsou už také uzavřené. Takže na výstavu se v této době nepodíváte.


Nedalo mi to a byla jsem se podívat na výstavu Ptáci ve městě. Prostě milovnice přírody, jak uvidí nějaký podobný poutač, musí tam být :-)



Tato výstava právě probíhá ve sklenících botanické zahrady Masarykovy univerzity (křižovatka ulic Kotlářská a Veveří) v Brně a kdo půjdete kolem, doporučuji. 

A doporučuji se tam podívat i přes to, že k výstavě mám své výhrady. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že organizátoři nevyužili potenciál prostor ani tuto výzvu. 

Výstava není špatná, jen dost .. jak to říct? chudá ...  -  něco málo vám napoví fotky, které jsem tam pořídila. 

Ale určitě se na ni běžte podívat, v tom exotickém prostředí skleníků je toho na dívání dost, ale co se týká jen té výstavy, byla trochu zklamáním.   

Že to budou jen info panely a pár vycpanin jsem věděla, ale osobně bych předpokládala, že u vystavených fotografií (mimochodem parádních) budou kromě popisků, co je to za ptáčka, i nějaké další informace o něm a jeho životě. Například, kde a jak hnízdí, čím se živí, nějaká ta zajímavost a tak dále. Nic. Já to nenašla! Jen u dveří jeden nenápadný panel. Asi si to všechno máme najít sami v těch atlasech, co tam byly vystaveny. 

Výstava je rozložená do dvou skleníků (projít si ale můžete všechny skleníky, jsou otevřené). V jednom skleníku jsou dole fotografie ptáků (zajímavá kombinace - sukulenty a ptáci) a na ochoze nejvyššího skleníku pak docela zajímavé informace o ochraně přírody, přizpůsobení krajiny ptákům, jak jim vytvořit příznivé podmínky pro hnízdění a vůbec - jak pozvat ptáky do zahrady.  

 A to je právě největší škoda - škoda, že organizátoři nemysleli i na lidi, co špatně chodí nebo nemají rádi výšky. Popřípadě na maminky s malými dětmi, jak se tam asi dostanou? Pro nezasvěcené - dá se tam dostat pouze po těchto úzkých točitých schodech, jinou cestu jsem nenašla:

Jako fajn, ale nechtěla bych tam vláčet jedno dítě v náručí a druhé malé za ruku... A pak hlídat, aby mi nespadly dolů. 

Opravdu ty panely nemohly být v některém skleníku dole? 

Každopádně skleníky této botanické zahrady jsou pěkné samy o sobě, takže určitě doporučuji využít situace a projít si je. Pár hezkých fotografií našich ptáků plus nějaké to info je příjemný bonus. 

Výstava Ptáci ve městě by měla být otevřená až do konce března od 9 do 15 hodin. 


Všechny fotografie, co jsem na výstavě, udělala, jsem dala na rajce.net, podívejte se. 


Pokud jste se tam byli podívat, jaký máte názor vy? Líbila se vám výstava?