Výbavička pro štěně

28.11.2018

Tak. Je rozhodnuto. Probrali jsme všechna pro a proti pořízení psa. Vyřešili jsme základní otázku, proč psa pořídit a kdo se o něj bude starat. Vyřešili jsme jakého psa, vybrali jsme chovatelskou stanici, popřípadě útulek. A štěně je tedy zamluvené.

Nyní je potřeba přichystat základní výbavu pro štěně.  

A co takové štěně vlastně potřebuje? Co štěněti koupit do začátku? 

Tady je seznam potřebných věcí, které je nutné nachystat předem před příchodem pejska do vaší domácnosti. Časem pořídíte i další, toto je jen

 základní výbava, co koupit než si pořídíte psa:


1) misky na jídlo a na vodu

Pes neustále potřebuje mít k dispozici misku s čerstvou vodou. A další misku na jídlo. Misky by měly být dobře čistitelné, neměly by se dát lehce rozkousat a neměly by klouzat. Že je to nějak moc požadavků najednou? Tak jednoduše: pořiďte misku keramickou anebo nerezovou s protiskluzovou gumičkou a máte to ;-)


2) pelíšek

 Nejlepší pelíšky pro stěně jsou košík nebo bedýnka s prací dekou. Pro začátek to stačí, počítejte s tím, že štěně si rádo na všem zkouší své zoubky. Nic mu není svaté, takže nedoporučuji pořizovat hned nějaký drahý pelíšek. Počkejte s tím, až pejsek trošku dostane rozum :-) 


3) krmení

O krmení by se toho dalo napsat na román... Ze začátku rozhodně pokračujte v tom, jak krmil chovatel. Takže se informujte, čím a jak krmí chovatel a do začátku pořiďte to stejné a krmte ve stejných intervalech. Teprve později si můžete stravu pejska přizpůsobit podle svého. Každopádně je dobré pak koupit kvalitnější granule pro štěňata, vyplatí se to.


4) obojek a vodítko ( + pouzdro na adresu na připnutí k obojku)

Stačí jednoduchý kožený obojek, stejně z něj štěně brzy vyroste. Vodítek je na trhu spousta druhů, včetně těch s automatickým navíjením, určitě si vyberete. 


5) hračky

Velice důležité. Malé štěně se učí používat zoubky a hračka je tím správným materiálem. Také se naučí, co v bytě je a není hračka pro něj. (Takže nedoporučuji dát štěněti na hraní třeba starou botu. Je to sice super hračka, ale jak takový pejsek rozezná staré, vyřazené boty od nejnovějšího luxusního modelu lodiček, který stojí u dveří? Nijak. Bota jako bota ;-) Stejně tak nerozezná včerejší noviny ode dnešních. To nejsou zrovna vhodné hračky. ).

Vhodné hračky pro malé štěně jsou třeba míčky nebo kroužky z pevné gumy (nesmí jít rozhryzat). Také kousky silného nebarveného lana s uzlem je oblíbenou hračkou. Jistě přijdete i na další hračky, jen pozor na to, aby z nich nešlo nic rozkousat a spolknout. 

Když štěňátko trochu povyroste, je vhodné  přejít na jiný druh hraček, a to na trošku náročnější zábavu. Velice vhodné jsou totiž hlavolamy pro psy, které trošku potrápí pejskům mozkové závity.   

Pozor na nevhodné hračky z plastů nebo dřeva. Hrozí, že pejsek něco rozkouše a spolkne. Totéž platí o pískacích hračkách, které dovede i malé štěně velice rychle rozebrat a hrozí spolknutí toho pískátka. 


6) kartáče a hřebeny  - na česání (stejně jako na ostatní péči) je dobré zvykat pejska od prvních dnů u vás. 

Toto je ten nejzákladnější seznam. Později určitě pořídíte další pomůcky, například něco na odstraňování klíšťat. Každopádně doporučuji se poradit s chovatelem nebo podle plemene zapátrat na netu, co je pro to které plemeno vhodné pořídit za hřebeny nebo kartáče. A dále zda je nutné pořizovat kartáček na zuby :-) a pastu, jaký způsobem pečovat o uši, tlapky a zejména polštářky na tlapkách, jak a zda vůbec stříhat drápky a další.  

No, není toho okolo pejska zrovna málo, co? :-)