Trocha industriální nostalgie: Zbrojovka Brno

13.04.2021

Nedávno jsem se zase toulala... A nohy mě i s mým jezevčíkem Ginem zavedly v rámci naší procházky do prostor, kde kdysi stálo mnoho továrních hal a žilo to tu.

Dnes už zaniklou slávu firmy Zbrojovka Brno připomíná jen pár polo zbořených hal a komín s logem. Nyní by se v těch ruinách mezi tou sutí dal natáčet třeba katastrofický film.

Ovšem v areálu vznikají nové stavby, časem to tu bude zase žít. V plánu je vlastně celá nová čtvrť s byty, obchody, firmami a hřištěm. 

Sice nemám ráda zbraně, které se zde vyráběly ve velkém, ale i tak jsem při procházení areálem této bývalé fabriky, chytala nostalgickou náladu. 

Nejen že bydlíme nedaleko, čili ji znám od dětství, ale navíc jsem (už teda kdysi dávno) - v dobách její slávy - tam byla krátce na brigádě, takže nostalgické vzpomínky na dávné mládí... :-)

Hlavním vchodem jsem nešla. Ani nevím, jestli se tam může, protože část areálu je oplocená se zákazem vstupu.  

Ale pokud se vydáte přímo za lázně Zábrdovice, tak je tam otevřená branka, kterou se dostanete do areálu bez problému. Je to volně přístupné, chodí tudy  nejen zaměstnanci firem, ale i rodiny s dětmi jen tak na procházku. Nebo pejskaři a různí zvědavci, jako třeba já :-)

Je tu i příjezd k nově postavené budově ZET.Office. Tam je již i nějaká firma. Před tou novou budovou je menší oplocené venčení psů, to jsme hned s Ginem vyzkoušeli :-) A o něco dál je venkovní fitko. Tam jsme už nešli, snad to vyjde někdy příště. 

Pokud jste ve Zbrojovce v Brně třeba pracovali, přijměte pozvání na pár obrázkových vzpomínek toho, co tam ještě z původní výstavby zůstalo a ke konci fotogalerie je i pár fotek z nově postaveného:


Když se řekne Zbrojovka Brno, co se vám vybaví? 

Mně fabrika plná života. Někomu možná jen fotbal a někomu to třeba ani nic neřekne. Možná to tu později vejde zase více do povědomí lidí pod novým názvem: Nová Zbrojovka.