Třídím. Třídíš? Třídíme!

14.01.2019

Řeč je samozřejmě o třídění odpadu. Někde jsem četla, že 70% čechů třídí. To je dobře. Máme dobu plastovou, z planety se nám pomalu stává smetiště a chce to rychlé řešení. 

Tak se s tím prostě musíme poprat i my v malém. Protože příroda se s tím nepopere. Taková PET láhev pohozená v lese tam bude strašit 100 let! Přitom není těžká, mohli jsme ji přece zmáčknout, dát do batohu a vyhodit pak do kontejneru na plasty. Alespoň tak to dělají lidé, kterým není jedno, jak to v okolí vypadá. 

Občas pronikne informace o moři, zamořeném plasty. Říkáte, že tohle není až tak náš problém, my moře nemáme, ale...

... taková plastová láhev, odhozená tady u nás do řeky, se do toho moře klidně může dostat. Takže je to i náš problém. 

A že těch plastů máme i u nás ve vodě dost. A nejenom plastů teda. Vůbec ty naše řeky (rybníky, přehrady,...)  poslední dobou vypadají jak žumpa. Třeba takto:


Hnus, co? 

Zamořili jsme si planetu. Mikroplasty už jsou obsaženy ve všem. Bohužel, výrobci (a prodejci) se chovají, jako kdyby se jich to netýkalo. Je potřeba celosvětově snížit produkci plastů a potažmo odpadu. Ale zatím se o tom jenom mluví. No, mluvte, jen aby už nebylo pozdě, že.

Když tak chodím po obchodech, říkám si, proč musí být všechno zatavené v plastovém obalu? Největší spotřeba je právě těch jednorázových obalů. Myslím, že je to zbytečnost. Taky vám to vadí?

A vůbec, není čas na to, vrátit se k vratným skleněným láhvím a ty PET kupovat jen výjimečně? 

 

Poslední dobou pronikají informace o zero waste. Pokud by někdo nevěděl, o co jde, tak je to život bez odpadů. Nebo alespoň s absolutním minimem odpadů. 

Život bez odpadů je u nás pořád tak trochu utopie, ale první vlaštovky už tu jsou. Sem tam se i najde obchod "bez obalu", kde si nakoupíte do svých přinesených nádob nebo látkových pytlíků, takže nepoužíváte jednorázové plastové obaly nebo sáčky. 


Ale zpátky ke třídění. Takové to naše malé třídění odpadu planetu nezachrání, ale každopádně pomáhá snižovat dopad doby plastové na životní prostředí. Myslím, že je to tak trochu povinnost každého z nás, že to té přírodě dlužíme. 


U nás se přes Vánoce různého odpadu nahromadilo dost a tak jsem vše odnosila do příslušných kontejnerů. A při té příležitosti mě napadla taková otázka:


Třídím ten odpad správně?


Co kam patří? Třídění odpadu není lehké, je potřeba vědět pár informací. Problém je, že se k nim nedostává snadno. Tak jsem zapátrala a níže je výsledek.

Většinou se třídí papír, plasty a sklo. Tak se na to podívejme. 


Tady je 

přehled nejčastějších chyb nebo omylů při třídění odpadu:


1) Sklo

Tady se moc nechybuje, že se, pokud je ta možnost, bílé a barevné sklo se dává zvlášť, ví snad každý.

- snad jen, že do kontejneru na sklo nepatří zrcadla, autosklo ani sklo s drátem

- sklenice je dobré alespoň na hrubo vymýt


2) Papír

Tady už se chybuje víc, protože recyklovaný papír už se do kontejnerů na papír nedává, protože už nejde dál recyklovat a moc lidí to neví. Takže:

- rolička od toaletního papíru do kontejnerů na papír nepatří, je už z recyklovaného materiálu

- do kontejnerů na papír také nepatří mastný papír (takže ne krabice od pizzy) ani nějak  znečištěný papír 

- nedáváme ani obaly od vajíček, ty už jsou z několikrát recyklovaných materiálů

- naopak se nebojte sem vyhodit obálky s okýnkem, tj. tou průhlednou folií, kalendář s                     kroužkovou vazbou anebo papíry s kovovými sponkami či knihy



3) Plasty

- drobné znečištění nevadí, víčka nevadí

- problém je mastnota, je potřeba např. láhev od oleje dobře vymýt saponátem

- nedávat nic, v čem mohou být zbytky od žíravin a chemikálií

- nutno krabičky nebo PET láhve sešlápnout

- patří sem i polystyren, např. termokrabičky na jídlo

- neházet to do kontejnerů v igelitkách nebo sáčcích, ve kterých jste to přinesli, je nutné tam obsah vysypat (a ten sáček tam klidně nakonec hoďte taky)


Poznámka:

  • Mimochodem, dámy - obal od řasenek do plastů nepatří, je znečistěný barvou, takže vyhazujeme  do popelnice, tj. směsný odpad. 
  • Do tříděného odpadu nepatří ani kelímek z automatu na kávu. 


Určitě to není všechno. Napadá vás ještě něco důležitého ohledně třídění, co zde uvedeno není? Napište mi, článek doplním o vaše podněty.


Jen takové povzdechnutí na závěr...

Třídíme. Snažíme se, lítáme do kontejneru, omezujeme spotřebu plastů, snažíme se chovat ekologicky, chránit přírodu....  a pak na procházce vyjdu z lesa a uvidím toto (a mám po náladě):


Říkám si, když už to někdo dovezl sem, k lesu, to nemohl jet na opačnou stranu a dát to do kontejnerů?