Proti proudu Svitavy a zase zpátky - Obřany a přilehlé okolí :-)

28.09.2018

V září bylo tak krásné počasí, že by byl hřích nevyrazit s foťákem na mé oblíbené toulky. 

Jasně, že jsem vyrazila, šla jsem od Maloměřic přes Obřany (tam jsem se prostě musela z nostalgie na chvíli zastavit na zdejším ostrůvku) až do Bílovic nad Svitavou a zase zpátky.            A tak  vznikl tento fotoreport:


V Maloměřicích v poslední době upravili krásně okolí řeky Svitavy (ale nejen tam, všimli jste si, jak se nám to okolí Svitavy probouzí a ožívá? Super!). Dřív tam byly jen kopřivy, teď je to parádní procházka až do Obřan.  Doporučuji, dá se jít i s kočárem. 

Dokonce to tu má název (netušila jsem to :-) ), takže park Elišky Suché:

Park Elišky Suché v brněnských Maloměřicích
Park Elišky Suché v brněnských Maloměřicích
Park Elišky Suché - jeden ze splavů na cestě do Obřan
Park Elišky Suché - jeden ze splavů na cestě do Obřan

Odtud až do Obřan je to samá voda, cesta, pár kačen a zeleně, zkrátka nic, co byste neznali, nic extra zajímavého k focení, fotky by vás nudily.... a už jsem v Obřanech

Tady se musím zastavit. 

Esslerova textilní továrna ... 


Esslerova textilní továrna v brněnských Obřanech
Esslerova textilní továrna v brněnských Obřanech

Pamatuji si ji. Jako dítě jsem  s rodiči často kolem ní chodívala. To to tam ovšem normálně žilo. Až do roku 1992 to byla textilka. Od té doby budova chátrá... 

Prý se řeší, co s ní, dokonce tam opravili Kaplanovu turbínu. Fajn.... ale mám pocit, že to dřív spadne, než to dořeší....

Asi to nemá cenu komentovat, ale nedá mi to . Škoda té budovy. Velká škoda. Nechápu ten letitý nezájem. 

Já bych věděla, co s tím, jen mi chybí ze pár stovek miliard :-))

Vždycky se mi to tu líbilo. Ta budova má určitý svůj specifický genius loci. Stojí na malém ostrůvku, tvoří ho řeka Svitava a Obřanský náhon (kdysi dávno tu byl mlýn), což je podle mě opravdu atraktivní poloha. Nechápu, že to tu jen tak stojí ladem.  

Podle mého názoru má ta budova potenciál, dávno z ní mohlo být známé brněnské - ne jen obřanské, myslím opravdu brněnské kulturní centrum

Úplně to vidím = hospůdka, pár malých obchodů, třeba se suvenýry a charitativní obchůdky, kavárna nebo cukrárna a.... velký sál na koncerty, divadlo, výstavy, workshopy a kdo ví, co ještě dalšího by se dalo vymyslet. Určitě by se vešly i nějaké kurzy pro děti a tak. A za budovou parčík, třeba s malou letní cukrárničkou, obehnaný ze dvou stran řekou.... Romantika, ne? :-) 

Hmmm....nebylo by to lepší, než jak to teď vypadá, co myslíte? 

Prostě škoda nejen té budovy, ale celého toho místa. Sice tam jakýsi pohyb je, nějaké firmy, ale nic moc. Chtělo by to celé zrekonstruovat. 

Jen si tak říkám, jestli s tím vůbec půjde ještě něco  udělat. Vím,že budova je železobetonová, ale i tak.... No, nejsem statik, ani žádný stavební odborník, jen vidím ty praskliny ve zdech. Vypadá to spíš, že budova moc dlouho nevydrží. Aspoň teda podle mého laického pohledu, abych tu nešířila paniku :-)

No nic, to nevyřeším - leda byste mi věnovali ze pár set milionů :-)))

... ne? No tak nic, tak aspoň pár fotek na památku a jde se dál.


                                              Snad má autor tohoto sdělení pravdu :-)

Z Obřan se dá jít po obou stranách řeky. Po jedné straně, od konečné šaliny, vede pohodlná cyklostezka až do Bílovic. Druhá strana je spíš na procházky než na kolo, je to tu občas užší, terén členitější (ale s kočárkem se dostanete) a dojdete samozřejmě také do Bílovic nad Svitavou :-) 

Já šla po té užší straně, kde je zahradní železnice. Pokud někdo nezná, tak jen stručně: pán tam na zahradě v sezoně vozí děti na vláčcích. A vozí je už obdivuhodných 30 let! Gratuluji. Úžasný nápad a skvělá atrakce pro malé děti. Příležitostně nafotím, ale teď už sezona končí, takže asi až příští rok. 

Tak, tady ještě pár fotek z Obřan.... Železniční most a za ním vykukuje textilka

                          Jsem ještě pořád v Brně? :-)

Podél řeky jsem fotila jen řeku a ryby, to by vás nezajímalo... :-)                                                        (A bohužel mi vůbec nevyšly fotky jedné stavby na trase. O co jde nebudu prozrazovat, k ní se dostanu určitě někdy jindy.). 

... A už jsem v Bílovicích nad Svitavou - krajině lesů, vod a strání, což hlásá i cedulka na nádraží. Škoda, že to okolí nic moc, cedulka v těch čmáranicích zanikne..... (no jo, kreténi se sprejem jsou fakt všude)

Představovat nebo něco psát o studánce Leoše Janáčka nebo o Myslivně lišky Bystroušky je, myslím, zbytečné. Tak se tu kousek projdu, dám si kafe a limču (tradičně na Sokolovně ) a pak  zase hezky po druhé straně řeky zpátky do Obřan....

Bílovická restaurace Sokolovna je už taková moje výletní tradice
Bílovická restaurace Sokolovna je už taková moje výletní tradice
Pohled z Obřan...tam někde v dáli jsem byla :-)
Pohled z Obřan...tam někde v dáli jsem byla :-)

                        A už jsem v Obřanech na konečné šaliny. Ta teď nejezdí, opravují to tu. 

Nevím přesně, kolik kilometrů jsem ušla, snad něco přes deset. Každopádně je to pěkná procházka, i když uznávám, že pro někoho by byla asi dlouhá. 

Dá se ovšem také jet do Bílovic a dojít jen jednu trasu. Anebo naopak - z Bílovic nad Svitavou jezdí do Brna nejen autobus, ale i vlak. 

Na závěr sem dám fotku z Bílovic. Tuto informační ceduli najdete kousek od Myslivny lišky Bystroušky. Až tam budete, určitě si to prostudujte. Číst by to měli ale hlavně ti, kteří v přírodě s klidem vyhazují odpadky. 


Za jak dlouho se příroda zbaví odpadků? 


   (kliknutím si fotku zvětšíte)