Rok malého jezírka

08.02.2022

ČLÁNEK V  ÚPRAVĚ

BUDE PRŮBĚŽNĚ DOPLŇOVÁNO A UPRAVOVÁNO

Před několika lety jsem - ke svým dvěma volně stojícím maltovníkům s rostlinami - přidala i malé jezírko zakopané do země.

Zvolila jsem plastové jezírko, protože mám psa (jezevčíka) a měla jsem strach, že by folii roztrhal nebo propíchl drápkem.

Rozměry jsem zvolila s ohledem na velikost zahrady (je malá a není moje) 150 x 150 cm a hloubka je 45 cm. Ryby jsem nechtěla, vzhledem k malé hloubce bych musela řešit jejich přezimování.

Malé, ale moje :-)
Malé, ale moje :-)


Hodně často se mě ptáte, jestli takové malé jezírko může vůbec fungovat, zda se nepřehřívá, jestli není jen plné komárů, popřípadě, jak se o takové jezírko starat, co s ním v zimě atd.

Já jsem z něj naprosto nadšená a tak mě napadlo sem postupně dávat návod a rady, mé zkušenosti, podle ročních období

O tom, jak jsem jezírko zakládala, už jsem psala tady.

Jen doplním, že je důležité pokud máte kolmé stěny, udělat tam nějaké výlezy pro případ, že by do jezírka spadlo nějaké zvíře. Mám tam větev, desku a v rozích květináče s Orobincem těsně u stěny a pod hladinou.

Také doporučuji nedávat žádné dno (čili žádné kamínky, nic), rostly by v tom řasy a nejde to pořádně vyčistit. Rostliny sázím do kýblů, truhlíků, košů na lekníny nebo i květináčů. Něco postavím přímo na dno, něco podložím (používám zbylé cihly ze zámkové dlažby), aby to bylo výš.

Ono se stejně časem to dno trochu zanese, napadá tam hlína z květináčů apod. Dole na obrázku je to dobře vidět. Ale pokud se voda nekazí, neřešila bych to.



Okraje jezírka je dobré zamaskovat. Buď kameny anebo trávou. Já to nechala pár let tak, ale loni jsem rozřezala koberec umělé trávy a zamaskovala tím okraje jezírka. Na to bude navazovat trávník, až se rozroste, myslím, že to bude vypadat dobře. Uvidíme, až to bude, přidám sem fotku.

Původně jsem přemýšlela o malém vodopádu. Ale všude se píše, že by se příliš odpařovala voda. Já nemám přítok do jezírka, takže jsem vodopád zavrhla.

Místo toho na pohyb vody od jara do pozdního podzimu (schovat ji dřív, než začne i jen mírně mrznout) používám solární fontánky. Nepoužívám tu plovoucí, protože - jak by byla u kraje - by vycákala vodu z jezírka, a to já nechci.

Zima


Aby led neponičil jezírko, dávám, jak začnou první mrazíky, na hladinu plát pěnového polystyrenu i pár PET lahví, zpola naplněných vodou. To zabrání rozpínání ledu do krajů a ochrání tak okraje jezírka proti poškození (prasknutí tlakem ledu).

Jaro

Hned, jak to počasí dovolí (v době, kdy už nejsou větší mrazy), prohrábnu jezírko hráběmi a vytahám vše,co do něj stihlo napadat. Tedy listí, větve atd. To všechno by v jezírku přes léto tlelo a kazilo by vodu. Dávám u toho ale pozor, abych nevytáhla něco, co tam zimuje (většinou nymfy vážek nebo nějací červi).

Přibližně v březnu, nebo podle počasí, jak už nehrozí zamrznutí hladiny, posunu rostliny, které jsem měla postavené na dně jezírka zpátky tam, kde bývají.

Lekníny dávám zpět do jezírka, až když už nehrozí vůbec mrazy (někdy až v květnu, co se dá dělat) a až má voda přes 12 stupňů (tolik má voda ve sklepě, kde je mám přes zimu, tak aby to nebyl pro lekníny velký teplotní šok).

Zelená voda na jaře

To se stává, že voda zezelená. Hlavně, když je na jaře hodně pylů. Voda se časem zase srovná. Občas, když je ten zákal už moc dlouho, nasadím tam perloočky - Daphnia magna. Ty si se zelenou vodou poradí za pár dní.


Léto

V létě se jen kochám a pozoruji vážky a vůbec, život v jezírku. A posezení u jezírka s hrnkem dobré kávy je fakt super, doporučuji :-)

Občas vylovím spadlý list, aby tam nekazil vodu, ale víc nic nedělám.

Jen když je hodně dlouhé období bez deště, dopustím odpar, protože se mi v jezírku napájí kde co, co jde, leze nebo letí zrovna kolem a nechci aby se v něm někdo utopil (hlavně mí miláčci ježci).

Komáři

A jak je to s těmi komáry? Nemám je, žádné komáří larvy v jezírku nejsou. Hned po založení jezírka, ještě, než jsem stihla ho vůbec osadit rostlinami, už si to tu obhlížely dvě vážky. Od té doby se mi tu pravidelně množí několik druhů vážek (šídel, šidélek nebo motýlic, já to moc nerozlišuji, jsou tu drobné modré nebo červené i velké vážky okolo 10 cm s průhlednými křídly) a jezírko je od nich dokonale vyžrané.

Čerstvě vylíhnutá vážka
Čerstvě vylíhnutá vážka


Přehřívání vody

Jezírko je v zemi, tím se snižuje zahřívání vody. A pokud tam je leknín, zastíní hladinu. Díky tomu jsem neměla s přehříváním vody nikdy problém (navíc, ono to nejvíc vadí v jezírku s rybama, což já nemám).


Podzim

Na podzim připadá příprava jezírka na zimu. A výlov listí, spadaného do jezírka. Nemám jezírko pod stromy, ale když fouká, listí tam bývá. Vybírám to hráběmi nebo ručně.

A jak na podzim připravit malé jezírko na zimu?

Choulostivé rostliny nebo ty, o které nechcete přijít (třeba minilekníny, nebyly zrovna levné, takže mám o ně strach) dávám do kýble s vodou z jezírka do sklepa (nebo prostě do chladné místnosti, světlo být nemusí) a přes zimu jen hlídám odpar, aby neproschly. Odpar už pak dolívám vodou z vodovodu. Třeba lekníny by měly být pořád ponořené (někdo je zimuje zabalené ve vlhkých novinách, ale to jsem nezkoušela).

Nádobu s leknínem vylovím z jezírka, dám do kýblu, odnesu do sklepa a pak dolívám vodou z jezírka tak, aby byl leknín plně ponořený
Nádobu s leknínem vylovím z jezírka, dám do kýblu, odnesu do sklepa a pak dolívám vodou z jezírka tak, aby byl leknín plně ponořený

Rostliny, které mohou přezimovat (u mě jsou to Orobinec a Prustka) nechávám v jezírku. Pokud je mám v nádobě, kde bych měla strach, že mrazem praskne, postavím ji na dno jezírka.



Máte k jezírkům nějaký dotaz? Napište mi: hananblog@seznam.cz