Průšvih v akváriu začátečníka

16.08.2019

aneb Za co všechno můžou návody na internetu 


Na netu jde najít nepřeberné množství návodů na založení akvária krok za krokem. Jenže ne všechny jsou v pořádku. Začátečník pak může snadno naletět a založit akvárium podle špatného návodu. [Popřípadě nakoupit spoustu (drahých samozřejmě) zbytečností, které vlastně vůbec nepotřebuje. Jsou mu nuceny jen proto, aby se prodaly.]. No a pak zákonitě nastanou problémy, se kterými si neví rady. Nedávno jsem se o tom přesvědčila na vlastní kůži ...

Na začátku prázdnin jsem potkala známou z mého minulého bydliště. Dlouho jsme se neviděly, tak slovo dalo slovo... A mezi vzpomínáním na doby, kdy naši synové byli ještě malí prcci, se paní Dana trochu nesměle zeptala: "Hani, ty jsi mívala akvárka, že?"

Ujistila jsem ji, že nejen mívala, ale akvária mám a mít budu. S akvárii a akvaristikou žiji víceméně už 30 let. 

Vyšlo najevo, že si s manželem na důchod pořídili velké akvárium. Dvou set litrové. Měla to být radost, ozdoba obýváku, ale...

Jsou z toho akvária nešťastní a přemýšlí, že se na to vykašlou.


Akvárium založili přesně podle nějakého návodu pro začátečníky, který vyčetli na netu a ohledně ryb se vyptali prodavače v akvaristice. Ale ani ne po měsíci jim začaly hynout ryby, voda smrdí a prý je to vůbec celý nějaký divný.

To mě zaujalo. Začala jsem se vyptávat a s drzostí sobě vlastní se následně šla na tu popisovanou hrůzu podívat.

Docela šok! Mrzí mě, že jsem to nevyfotila. Asi nejsem ta správná blogerka, protože na fotografování si zásadně vzpomínám až je pozdě :-)

Ilustrační foto (Pixabay.com)
Ilustrační foto (Pixabay.com)

Jediné, co jsem mohla pochválit, byla velikost akvária. Jinak zelená voda zapáchala, přeživší ryby lapaly u hladiny po vzduchu a ta tři torza rostlin (jedno nápadně připomínalo prodejci oblíbenou a začátečníkům často nabízenou neakvarijní rostlinu Acorus) dokreslovala celkovou apokalypsu.

Příčiny té hrůzy mi byly jasné na první mrknutí oka.


Akvárium stálo u okna - první chyba. A dále:

Dno - na dno, díky tomu brčálu místo vody, moc dobře pohlédnout nešlo, nicméně že jsou tam místo doporučované zrnitosti 2-4 mm, šutry hrubé tak 1 - 5 cm vidět bylo. V tom nemá snad vůbec žádná rostlina šanci přežít. Navíc do hrubého dna zapadají zbytky krmení a výkaly a rychle se pak kazí. A od něj i voda. Tohle snad může poradit jen magor! Paní přísahala, že postupovali podle návodu pro začátečníky, který byl volně dostupný na webu nějakého akvaristy. 

(Později jsem skutečně na netu dotyčný článek dohledala. Byl v hobby rubrice osobních stránek jednoho volnonožce. Autor se v něm prezentoval jako zkušený akvarista, ačkoliv mimo jiné perličky radil dávat každý týden do akvária tři lžíce soli - aniž by řešil velikost akvária. Snažím se vždy být slušná, ale jemu jsem od srdce napsala, co si o jeho radách a zejména té, jaké dno do akvárií doporučuje, myslím. Neozval se, ale to mě nepřekvapuje. Ale článek zmizel. Což je dobře.)

Filtr - byl jim doporučen snad ten nejhorší, co vůbec je. Nebudu jmenovat značku, ale k osádce ryb, které tam měli, musí být velmi výkonná filtrace. A to rozhodně není případ toho filtru. Nehledě už na to, že jim nikdo neřekl, že filtr se nesmí příliš často čistit. A už vůbec ne prát v teplé vodě!

Ryby - závojnatka, nějaké neonky, platy, pancéřníček přežil jeden a směsici doplňovaly 3  parmičky mechové. Ještě tam původně byla Betta splendens, ale nepřežila. Nedivím se jí. Z toho bych chcípla taky!

Tohle je naprosto nevhodná kombinace ryb! Kdo jim tohle poradil...?

A co teď s tím?

Jako první pomoc jsme rychle vyměnili třetinu vody. To pomůže rybám, pokud je nějaký problém s vodou. A následně se musí řešit příčina.  

Tady jsem doporučila tyto kroky, a to co nejrychleji, než se otráví zbytek ryb:

1. zbavit se plat - splněno, vzala jsem si je já

2. darovat závojnatku někomu do jezírka (no, tak zatím skončila v mém jezírku, ale už se jí rýsuje vhodnější bydlení, půjde do velkého jezírka za skupinkou sobě rovných)

3. darovat parmičky (to bylo celkem rychlé)

4. přesunout akvárium tak, aby na něj nesvítilo slunce

5. pořídit nové dno, rostliny a lepší filtraci

6. a akvárium komplet předělat - použila jsem metodu z mého návodu Jak vyměnit dno v akváriu, jen místo toho žabince jsem napustila novou vodu (a nový filtr jsem naočkovala nitrifikačními bakteriemi ze svého akvária - urychlí to proces zajíždění, jelikož jsme potřebovali vrátit ryby do akvária co nejdříve)

7. a v akváriu mít pouze skupinku neonek a pancéřníčků, tedy akvárko nepřerybnit.

A samozřejmě, když jsem to vymyslela, tak jsem to vše také zorganizovala. Věc se povedla - nyní je měsíc a půl po této akci a akvárium jim dělá jen radost. Voda jako křišťál (filtraci nyní zajišťuje čerpací hlava Atman a bioakvacit), neonky i pancéřníčky jsme nedávno doplnili do správného počtu a manželé se konečně mohou kochat krásným a fungujícím akváriem.

Já si ale u toho uvědomila celkem podstatnou věc.

Přišla jsem díky této zkušenosti na toto:

1. lidé většinou nejsou ochotni číst delší texty, hledat informace, studovat

2. a pokud ano, tak po netu je strašná spousta různých a různě kvalitních návodů na založení akvária pro začátečníky, že stejně ten začátečník nemá šanci poznat, zda to psal zkušený akvarista, laik, vtipálek nebo naprostý magor. Velká část návodů si jde vyloženě proti sobě a začátečník se v tom neorientuje, tedy nepozná, co je špatně a co dobře. 

A z toho pak často vzniká průšvih podobný výše popsanému. A napravování bývá drahé. Nehledě k tomu, že to většinou odnese živý tvor - ty ryby.

Moje akvária i jezírka znáte. Ne všech pět, to ještě napravím a zbývající má akvária sem postupně přidám. Ale představu, myslím, máte. 

Dávám přednost jednoduchým rostlinným akváriím přírodního vzhledu. Moje filozofie je: Správně akvárium založit, nic neuspěchat a pak už do toho co nejméně zasahovat. 

Nemám problém si to, co mě zajímá, nastudovat. Takže jsem už jako malá holka (a později znovu v rámci hesla Opakování - matka moudrosti) pročetla knížky Pana akvaristy Rudolfa Zukala a nejvíc mi dalo před skoro třiceti lety setkání se starším pánem, majitelem přírodního akvária bez techniky - o tom píšu v článku Jak jsem se stala akvaristkou. Z toho těžím dodnes.

A pro ty, kteří neradi studují návody či na to nemají čas, jsem se rozhodla sepsat stručný, co nejvíc heslovitý, návod na Založení rostlinného akvária pro začátečníky. Půjde o to, jak založit akvárium krok za krokem včetně nákupního seznamu.

Návod pomalu dokončuji. Pokud si myslíte, že o tuto e-knihu budete mít zájem, můžete si o ni napsat nezávazně již nyní. Až bude hotová, pošlu vám o tom informaci.

Napište si o ni nezávazně na e-mail:  hananblog.ebooky@seznam.cz

anebo přes kontaktní formulář:

(Vaše osobní údaje jsou u mě v bezpečí. Zásadně je nikomu dalšímu nesděluji a ani nespamuji. neotravuji reklamami apod. )


Na výše uvedeném E-booku stále pracuji, ale už nyní si můžete stáhnout E-book s informacemi o založení vhodného akvária pro Bojovnici pestrou (Betta splendens). Najdete ho na mém blogu pro začátečníky Frustrovaná akvaristka radí začátečníkům: www.frustrovana.webnode.cz.

A co vy, máte akvárium? Průšvihy se vám vyhýbají? Nebo máte podobnou zkušenost? Napište mi o tom. 

A pokud se vám článek líbil, sdílejte ho. Díky.