Překvapení v devadesátce

06.07.2019

aneb První divoký odchovanec mého malého jezírka...

Malé jezírko na dvorku (90 litrů)
Malé jezírko na dvorku (90 litrů)

O tom, že mám na dvorku už několik let malé jezírko s Orobincem a Prustkou (a původně i s leknínem - ten se letos přestěhoval do většího) jsem už několikrát psala.

Je to jen devadesáti litrový maltovník, takže na zimu jezírko ruším, fontánku i rostliny uložím do sklepa a na jaře, jak přestanou mrazy (většinou koncem března nebo na začátku dubna) jej opět založím. 

A jak se ustálí teplota na rozumné výši, dávám do jezírka z akvária pár mláďat živorodek. Konkrétně mám paví oka (Poecilia reticulata). 

Paví očka si tam vesele celé léto plavou, množí se a hlavně u hladiny zkrmí všechny larvy komárů. Takže je není potřeba často krmit. Vlastně je skoro nepřikrmuji. 

Komárů tu máme dost :-)

Jako každoročně jsem je tedy do jezírka nasadila a pochvalovala si, jak nám krásně zkrmily všechny komáří larvy. A až po čase mi začalo být divné, že žádnou z těch rybek nevidím... Ale vůbec žádnou. Tak mi začalo vrtat hlavou


Kdo mi v jezírku sežral všechny ryby?


Kam mizí ryby z jezírka?

Vždyť tam žádný dravec není. A ani nemůže přežít, na zimu je vše zlikvidováno a uloženo do sklepa.

Vrtalo mi to hlavou, jezírko jsem pořád pozorovala... A přišla jsem na to. 

Přiznám se, že jsem byla mile překvapená. Nepočítala jsem s tím, že by se mi v jezírku (kromě těch pavích ok a šneků) něco mohlo množit. A zejména ne něco divokého z přírody. 

A ejhle, ono může :-)

Pachatel, který mi vyžral nejen početnou kolonii komářích larev, ale také všechna paví oka, se nechal nachytat zrovna, když jsem šla s foťákem okolo. Je dost malý, tak na prvním obrázku (rozklikněte si je) máte červenou šipku, abyste věděli, kam se dívat. 

Poznáte jej? ;-)

Určitě ano :-)


Pro ty, co nepoznali dám později více fotek i prozradím, jaký dravec mi v jezírku vyžral vše živé.  A co je s ním teď. A mám i kratinké video... ;-)