Překvapení v devadesátce - rozuzlení 

12.07.2019

V článku Překvapení v devadesátce jsem psala o tom, že mi něco sežralo rybky i larvy komárů v mini jezírku na dvorku. 

Tady je (trošku rozmazaný, líp to nešlo) detail toho dravce... 

... a  předpokládám, že jste pachatele mizení ryb z mého rybníčku poznali. 

Ano, jedná se o mladou vážku. Nebo je to šídlo? Já to moc nerozlišuji, nevyznám se v tom, jestli je to vážka, šídlo nebo šidélko. Prostě jim všem říkám vážka :-)

Že mám v jezírku vajíčka nebo larvu vážky jsem vůbec netušila. Lítají mi sem občas, nejspíš od nedaleké řeky. Ale že se mi v tomto budou množit? To jsem nepředpokládala. Možná vajíčko přezimovalo mezi rostlinami, jelikož to na zimu celé ruším. Každopádně, vážka to je a mám z ní radost. 

Jejich larvy jsou dravé a mimořádně žravé, takže zmizení rybek z jezírka se vůbec nedivím. Spíš se divím, že se rozmnožily u mě, tolik potravy tu zase není a předpokládala bych spíš, že si vyberou místo, kde budou mít dostatek potravy. 

Nejen jejich larvy, ale i dospělé vážky jsou totiž dravé. Dospělá vážka loví létající hmyz přímo za letu a zajímavostí je, že většinou i za letu kořist spořádá. Takže asi tu máme dostatek různé havěti :-) 

Pozorovala jsem ji několik minut, jak roztáhla křídla a nejspíš si je sušila. Pořídila jsem pár fotek a pak jsem ji chtěla ještě natočit, ale během vteřinky byla pryč. 

Tak snad se jí bude dařit :-) 


P.S. Lítá mi tu i šidélko modré, to jsou vyloženě blankytně modří krasavci. Doufám, že se budu moct pochlubit  i jejich rozmnožením. Jsou fakt krásní. 


(špatně se fotí, ale je tam :-) )



Akorát že asi už nikdy v životě do těch svých rybníčků nestrčím ruce! :-))