Začíná sezona mláďat

05.05.2020

Lidé je nacházejí v přírodě. A mají tendenci je zachraňovat. Většinou zbytečně. Poznáte, kdy nalezená mláďata opravdu potřebují pomoc? 

V tomto období mají vždycky záchranné stanice plno práce se spoustou tzv. zachráněných mláďat. 

Já vím, myslíte to dobře, najdete v lese opuštěné mládě srnky, zajíčka nebo nějakého ptáčka. Rodiče nikde, tak co teď? Prostě ho vezmete a donesete do záchranné stanice v domnění, že je v nouzi. Jenže... Ono to tak úplně není pravda. 

Většina těchto osamělých mláďat vůbec žádnou záchranu nepotřebuje, není v nouzi. A naopak, touto takzvanou záchranou jim většinou ublížíte. Stres z přenosu totiž například mládě srnky nepřežije. A vypiplat malého zajíčka taky není žádná legrace.

Co byste měli o záchraně mláděte z přírody vědět?

Je dobré vědět, že mláďata zajíců polních jejich matky běžně odkládají na bezpečné místo a vracejí se k nim jenom na krmení. Nezůstávají u nich a jak je nakrmí, zase odejdou. Je to proto, aby k mláďatům nepřilákaly predátory. 

Takže pokud jste na procházce v lese a uvidíte osamělé mládě zajíce v trávě (ale nejenom v lese, můžete ho vidět i v parku nebo i na sídlišti), vůbec to neznamená, že je opuštěné. Pokud je mládě v klidu, nevypadá zraněné a jen tiše leží, je to v pořádku a máma se k němu vrátí. 

Vlastně totéž platí i o srnkách, také svá mláďata běžně odkládají a pak se k nim vracejí. 

Ptáci se zase za chvíli začnou učit létat, vyskočí z hnízda a rodiče je pak krmí na zemi. Pokud tedy najdete opeřené mládě nějakého ptáčka a vypadá nezraněné, nehrozí mu nebezpečí (není např. na silnici, kde by ho mohlo něco přejet), tak ho nechejte tam kde je, rodiče se o něj postarají. 

Horší by bylo, najít ještě neopeřené mládě, holátko vypadlé z hnízda. Stane se to. Pokud je to možné, vraťte ho zpátky do hnízda. Ptáci nemají tak dobrý čich, takže jej neopustí, jak to dělávají některá divoká zvířata, pokud z mláděte cítí lidský pach. Pokud ho vrátit do hnízda nejde, kontaktujte nejbližší záchrannou stanici, poradí vám co dál. 

Problém je s maličkými veverkami. Malé veverčátko se mimo hnízdo dostává jedině při přenosu matkou na jiné místo. Pokud ho po cestě ztratí, většinou se pro něj nevrátí. Tady je pomoc na místě.  

Takže když to shrnu: 

Jak poznat, zda nalezené zvíře potřebuje pomoc? 


- je zvíře zraněné? Pak pomoc potřebuje. Kontaktujte nejbližší záchrannou stanici, tam vám poradí co udělat.

- mládě je v pořádku, ale poblíž něj leží mrtvý dospělý jedinec - konzultujte tuto situaci se záchrannou stanicí, její pracovníci vědí, kdy se o sebe osiřelé mládě už dokáže postarat a kdy ne.

- zvíře není zraněné, ale tam, kde je, mu hrozí nebezpečí (typickým příkladem je mládě nějakého ptáčka uprostřed silnice). Přeneste jej o kousek dál do bezpečí. Ne moc daleko, aby ho rodiče našli, ale tam, kde mu nic nehrozí. Třeba loni jsem takto našla mladičkého vrabce, co se zrovna učil lítat. Byl na kraji chodníku. Ještě pár centimetrů a skončil by v silnici. Takže jsem jej odnesla asi o dva metry dál na zelený pás do křoví. Až bude potřeba ho nakrmit, rodiče si ho tam najdou. 

Kde hledat informace?

Koukáte na zvíře v lese a nejste si jistí, co máte dělat?  Vzít ho anebo ho tam nechat? Nejrozumnější je, nedělat nic a kontaktovat nejbližší záchrannou stanici. Tam vysvětlíte okolnosti nálezu mláděte a oni vám poradí. 

Kde jsou záchranné stanice? Na https://www.zvirevnouzi.cz/ je mapa záchranných stanic, kde si vyberete tu nejblíž vám. 

Anebo volejte centrální dispečink Národní sítě záchranných stanic tel.: 774 155 155, tam vás na nejbližší stanici nasměrují.


Bylo by fajn, kdyby ubylo těch zbytečně "zachráněných" mláďat. Prosím sdílejte tento článek, ať se tyto informace dostanou k co nejvíc lidem. Díky.

Našli jste už někdy nějaké zvíře v nouzi? Jaké? A jak jste mu pomohli? 


Hnízdo s mladými kosy (ilustrační foto)
Hnízdo s mladými kosy (ilustrační foto)