Nádrž desperátů a chov Ancistrusů

13.09.2018
Nádrž desperátů
Nádrž desperátů

Nádrž desperátů (nebojte, vysvětlím :-) je mé první akvárko po menší odmlce. Vysvětlím vám, jak jsem k ní přišla a také připíšu pár rad, jak chovat Ancistruse. 


V roce 2004 jsem se se syny stěhovala a asi rok před tím jsem právě z důvodu budoucího stěhování zrušila letité akvárko s živorodkami. A tvrdila jsem, že už nikdy.... 

Jo, ha ha.... Nikdy neříkej nikdy, že :-))

V roce 2013 mi zemřel kamarád a zůstalo po něm asi pěti set litrové akvárko. 

Ancistrusi, pár čichavců a paví oka...

Něco se rozdalo a co už nikdo nechtěl, skončilo u mě. 

To znamená Ferda (to je ten velký ancistrus na obrázku nahoře) a jeho o něco menší partnerka. A pár pavích ok. 

Vzhledem k tomu,že je to jen 54 litrů, je to na ně dost malé (pořád jim slibuji větší :-)) ), takže jak se tam Ferda otočí, všechno kolem, hlavně rostliny, lítá. Tu dunu uprostřed si tam vytvořil taky on. Nemá smysl to upravovat, do rána je to zase přebagrováno.  

Proto Nádrž desperátů - vytvořily si ji k obrazu svému ryby, já jsem v tom nevinně :-))

Myslela jsem si, že se jim nebude dařit, že to bude nádrž jen na jejich dožití.... 

Mno, Ferda tu chytil druhou mízu a mám po něm postupně asi 150 mladých ancistrusků. Je to radost, ale už by mohl jít do důchodu :-))

Jednu dobu jsem uvažovala, jestli náhodou někdo nevymyslel pro ancíky antikoncepci :-))

Ancistrus se totiž celkem lehce množí, takže už je přeancíkováno = moc zájemců o mladé není. Ale udala jsem je nakonec všechny :-)

Paví oka se množí všem, takže to mě ani tak nepřekvapilo, že se přemnožily :-))

Mám z té nádrže radost i přes to, že jsem měla poněkud jinou představu o jejím layoutu :-)

A díky Ferdovi jsem si Ancistrusy oblíbila. Koneckonců v tomto akvárku nemám problém s řasami, a to díky nim :-)


Chov Ancistrusů 

je jednoduchý, jsou to nenáročné ryby do akvárií tak od 60ti litrů výš. Aktivní jsou převážně v noci. Přes den je v nádrži ani nemusíte najít. 

Potravu vyžadují zejména rostlinnou (něco si najdou v akváriu sami a ideální na přikrmování jsou pro ně tablety Spiruliny), ale nepohrdnou ani masitou (rybí maso - uhynulé ryby v nádrži bezpečně "uklidí" nebo krmení pro ryby s masitou složkou; občas je dobré jim nabídnout i patentky ). Přiživí se rádi i na běžném krmení pro ostatní ryby v nádrži. Zkrátka, co spadne na dno, je jejich :-)

Tip =>  Ancistrusi potřebují okusovat dřevo, kvůli balastním látkám (pro dobré trávení). Proto je dobré jim dát do akvária kořen (mají ho zároveň jako úkryt). 

Pohlaví Ancistrusů s určitostí poznáte až  v jejich dospělosti. Samička je od samce celkem lehce rozpoznatelná. Samec mívá vousky po celé hlavě, navíc bývají rozvětvené. Samička buď žádné vousky nemá anebo jen maličké, po obvodu tlamy. 

Samci bývají v dospělosti silně teritoriální, a to zejména vůči jiným samcům (takže proto je Ferda v nádrži jediný samec). Dobré je proto mít jen jednoho samce a několik samiček. 

S rozmnožováním Ancistrusů bývá někdy problém. Většinou to jde samo bez našeho přičinění, ale... Některým se prostě nechce :-)

Na internetu je několik různých návodů, jak Ancistruse k rozmnožování stimulovat, mě se osvědčilo toto:

Hlídám samičku -  jak je zaplněná jikrami (má plné bříško), vyměním zhruba třetinu vody v akváriu za (ideálně odstátou) o pár stupínků chladnější. Nepřežeňte to - berte v potaz nároky ostatních ryb v nádrži. Ale mírné snížení teploty vody stimuluje období dešťů v jejich domovině, při kterém se většinou rozmnožují. Tak ať se zadaří ;-)

A pokud to vyjde, tak odchov Ancistrusů je snadný. Samec se o vše postará a mladé až do plného rozplavání (to mají okolo jednoho centimetru a vypadají jako dokonalá zmenšenina rodičů) hlídá v - nejlépe tmavém - úkrytu. To trvá zhruba týden až dva a není potřeba nic dělat. Snad jen pokud máte v nádrži ryby, které by mladé mohly požrat, je dobré jim alespoň  vyrobit z husté spleti rostlin úkryty. Po rozplavání malé rybky přijímají potravu jako dospělí. 

Ancistrus je nenáročná rybka, dorůstající  v dospělosti 15ti cm a dožívá se asi deseti let.  Zbaví vás různých zbytků potravy od ryb a také řas. Já jim říkám čističi (jo, a taky desperáti :-)) ).


Mládě Ancistruse (zatím je bílý) s nestráveným žloutkem (tj. před rozplaváním)
Mládě Ancistruse (zatím je bílý) s nestráveným žloutkem (tj. před rozplaváním)

Na závěr jedna zajímavost, nebo spíš upozornění =>  Pokud zjistíte, že Ancistrus leží na zádech, tj. bříškem nahoru, nepanikařte hned. Nemusí to znamenat to nejhorší -  Ancistrusi tak občas  rádi odpočívají.  Podívejte se pozorně na následující fotografii:  


Nerušit, spím :-)
Nerušit, spím :-)