Jak pěstovat doma masožravé rostliny?

24.09.2018

Před lety mě očarovaly masožravky natolik, že jsem si jednu "Adélu, co ještě nevečeřela" koupila. Byla to klasická Rosnatka (Drosera) a vydržela mi několik let. Pravidelně kvetla drobnými fialovými květy a já se do masožravek díky ní zamilovala. Byla tak nějak členem rodiny a ano, opravdu jsme jí říkali Adéla :-)

Pěstování rosnatek je jednoduché: měla jsem ji v malém akváriu, na dně asi 2 cm vody (ideální je dešťová; dá se použít i destilovaná a když je krize, tak používám i převařenou kohoutkovou, ale to opravdu jen v nouzi nejvyšší, aby nepřeschly, než pořídím nějakou vhodnější vodu) a do vody jsem postavila květináček s Droserou. Aby se na ni neprášilo, měla jsem akvárium částečně přikryté sklem. Doporučuje se mít je na okně, kam svítí slunce, takže jihozápadní okno byla ta správná volba. A pozor na přeschnutí, musí být stále ve vlhkém substrátu. 

Tip =>  Mimochodem, substrát pro masožravé rostliny se dá i  koupit, nemusíte si ho míchat doma sami.

Adéla mi dělala radost několik  let...

 

Bohužel fotku Adélky nemám, takže ilustrační foto (https://pixabay.com/)
Bohužel fotku Adélky nemám, takže ilustrační foto (https://pixabay.com/)

Později jsem si koupila i klasickou Mucholapku podivnou (Dionaea) a pěstovala ji stejným způsobem, tedy v akváriu na okně...atd., to už znáte :-)


Pak jsem se dočetla o 

letnění masožravých rostlin.... 


A že to jde i v malém rašeliništi.... Třeba na balkoně.

Tak to je výzva!

Zrovna u nás byla tradiční každoroční výstava masožravých rostlin v botanické zahradě na Veveří, takže jsem tam skočila a pořídila ještě dvě Špirlice (Sarracenia) a jde se do toho:

Koupě vhodné nádoby (čtvercové plastové umyvadlo - takové to na nádobí) byla otázka chvilky, pak šup do Hornbachu pro rašelinu. 

Tu jsem smíchala s trochou písku. Nádobu jsem vystlala netkanou textilií. Je to proto, aby pomáhala správnému rovnoměrnému provlhčení rašeliny. 

(Stejný princip založení se použije i na zahradní rašeliniště. To znamená, vykopat velikostně vhodnou jámu, dát netkanou textilii nebo něco jako podklad, pro ochranu folie proti protržení. Na podklad pak dát folii, opět textilii a pak rašelinu, smíchanou s pískem. Pozn. pro zahradní rašeliniště je nutné vybírat rostliny, které přežijí naši zimu. Anebo je sázet v květináčích a na podzim vytáhnout a nechat přezimovat doma.). 

A pak už jen nasázet masožravky. Šupla jsem je tam tak, jak jsem je vyndala z květináčků, i s tím substrátem.

A dolít vodou, rostliny nesmí být na suchu. Musí se to hlídat, aby rašeliniště nikdy nevyschlo. Samozřejmě se použije dešťovka nebo destilka. 

Masožravé rostliny ocení umístění nádoby na slunku. Asi by to nemělo být v létě úplně na poledním slunci, ale já tam mám okolo dost rostlin, tak jsem to nějak neřešila. 

Trochu jsem to při založení přelila, takže výsledek nic moc. Ale na druhou stranu - je to rašeliniště jak má být, že. Prostě bažina :-))

                    Teď už to vypadá o něco líp, všechny rostlinky poskočily. A rozrostl se i ten mech.

                          A okolní hmyz je v nebezpečí :-)) Najdi vosu ;-)

                 Přezimovat bude ve sklepě na okně. Doufám, že tam zimu přežije v pohodě :-)

Edit: Ano, zimu přežily ve sklepě u okna naprosto v pohodě. Důležité je, aby měly světlo a nevyschly. 

A co vy, máte masožravé rostliny? A v čem je pěstujete vy?