Má kočka opravdu devět životů?

13.09.2018

Ne, má jen jeden, takže je opravdu důležité ty naše mazlíčky chránit 

Ať už si pořídíte jakéhokoliv mazlíčka, je nutné mu vytvořit pro něj příjemné prostředí vhodné k životu. A stejně důležitá je i otázka bezpečnosti jakéhokoliv zvířete v bytě.

Před pořízením kotěte nebo i dospělé kočky (třeba z útulku) je proto nutné si prohlídnout kriticky váš byt - co je zde pro vašeho nového mazlíčka nebezpečné?

Počítejte s tím, že - zejména malé kotě - vleze úplně všude. A je potřeba tomu přizpůsobit byt, aby to pro něj nebylo nebezpečné.

Pozor na různé šňůry

To by člověk nevěřil, kolik nebezpečných kabelů nebo různých šňůr v bytě má. Zjistí to teprve, pokud je v bytě malé dítě... anebo když si pořídí kočku. Nebezpečné jsou zejména ty kabely od elektrických spotřebičů apod. 

Pozor na chemikálie

Netvrdím, že máme běžně doma chemickou laboratoř :-) Ale různé chemikálie, jako například prostředky na mytí nádobí nebo podlah, čističe WC apod. jsou také pro zvídavé kočky nebezpečné. Je lepší je zavřít do bezpečné skříňky. 

Zasíťujte okna

Tolik to zase nestojí. A váš mazlíček je v bezpečí. Nevěřte tomu, že z okna nevyskočí. To je instinkt, jednou ta moucha prostě kolem okna proletí a kočka-lovec prostě instinktivně po kořisti skočí. A je zaděláno na tragédii. Přitom naprosto zbytečně, tolik ty sítě zase nestojí.

Jsou různé firmy, které vám okna zasíťují, anebo se dají sítě pro kočky koupit a zasíťujete si okna sami. To je levnější varianta.