Krmení ptáčků v zimě

27.11.2018

Krmíte venkovní ptactvo? 

Předpokládám, že všichni, kdo tuto možnost mají, už krmí. My taky :-) 

Všude se uvádí, že nejvhodnější doba, kdy začít krmit venkovní ptactvo je konec října / začátek listopadu. 

Já je víceméně krmím celoročně, jen přes léto ne do krmítek, ale sypu jim krmivo tak různě po zahradě. A začátkem září, jak jdou teploty dolů, začínám zase pomalu s krmením přímo do krmítek. Přikrmování v době, kdy ještě potravu seženou, není rozmazlování ptactva, jak by si někdo mohl myslet, ale ptáci se díky tomu dostanou do lepší kondice. Pak lépe přečkají zimu. 

Drobní ptáci, např. sýkorky, totiž v mrazech přes noc, kdy teploty padají hodně pod nulu, přijdou až zhruba o třetinu  své hmotnosti. A to musí přes den opět nabrat, jinak další noc nemusí přežít. Proto je důležité, aby se měli možnost pořádně najíst a nabrat tukové zásoby. (na to jsou ideální tučná slunečnicová semena).

 Takže je, myslím, lepší je přikrmovat o něco dřív, ať trochu přiberou :-))) No, a hlavně si tímto zvyknou na krmení a budou vědět, kam si v zimě doletět. 

Každopádně je to super je pozorovat. Tak je klidně rozmazlujeme a krmíme většinou až do dubna. 

Takže v praxi to pak vypadá tak, že se u nás spotřebuje 25 kg černé slunečnice za zimu (černá slunečnice je oblíbenější, protože se jim lépe rozloupává než žíhaná), kyblík lojových koulí a sem tam něco dalšího (např. když mám zbytek, dám do krmítka mák, podrcené ořechy nebo ovesné vločky). 

Lepší je krmit méně, ale kvalitním krmivem. Takže rozhodně nikdy nekrmím jakýmkoliv odpadem z naší kuchyně, nebo zbytky jídel. Není vhodné ani nic kořeněného nebo slaného. Ani čerstvé pečivo nebo těstoviny nejsou vhodné. Na trhu je docela dobrý výběr různých směsí krmiv pro venkovní ptactvo, je to rozhodně vhodnější než zbytky z domácnosti. 

A pokud nechcete kupovat ty komerční směsi, tak čím tedy venkovní ptactvo krmit? 

Vhodná jsou semena slunečnic (loupaná anebo neloupaná; loupe se jim nejlépe černá slunečnice), pak proso, ovesné vločky, drcená jádra ořechů (ne ty solené), mák (nepomletý) nebo len. Taky ocení ptáci strouhané jablko (kosům dávám jablko jen rozkrojené na půl - ale na zem, do budky u nás nechodí). Nepohrdnou ani nastrouhanou mrkví anebo jim dám kousek loje (zavěsit pro sýkorky). Lojové koule pro sýkorky si někdo vyrábí doma, já je prostě koupím hotové.



Někteří vytrvalci hledají dobroty v krmítku i v létě
Někteří vytrvalci hledají dobroty v krmítku i v létě