Ježek na zahradě - kdy potřebuje vaši pomoc?

30.09.2018
ježek
ježek


16. 9. 2020

AKTUALIZACE PŘÍMO Z PRAXE :-) :

Pokud nemáte přímo granule pro ježky, můžu doporučit tyto granulky pro malá koťátka: Royal Canin Mother & Babycat . Moc jim chutnají, navíc jsou drobné, takže i malí ježci s nimi nemají problém na rozdíl od těch granulek přímo pro ježky, které jsem musela trochu potlouct paličkou. 

Záchranné stanice mívají touto dobou plné ruce práce. Lidi jim nosí ze zahrad "chudáčky" ježky v domnění, že jsou příliš malí na to, aby přežili zimu.

Vím, myslíte to dobře, ale ne všichni ježci opravdu potřebují pomoc. Ti zranění ji samozřejmě potřebují, tam není co řešit. Ale co dělat, pokud máme na zahradě ježky, jsou v pořádku, jen nám přijde, že jsou na naši zimu malí, že ji nedají? Jak poznáte ježka, který opravdu vaši pomoc potřebuje, protože by naši zimu nepřežil?


Jednoduché pravidlo, jak poznáte ježka, který potřebuje vaši pomoc, zní:


  • je říjen a ježek má méně než 10 centimetrů (popřípadě ho můžete zvážit, jak váží méně než 200 gramů, je příliš malý na to, aby zimu bez pomoci zvládl);


A teď to trošku zkomplikuji ;-) :

- najdete-li ježky v září, pomoc potřebují jedině osiřelá mláďata (nebo ta, která jsou menší jak       5 cm). Jinak je vše v pořádku. Ale klidně jim můžete každý večer přilepšit krmením - viz níže.         (Jen pozor - ne všechna ježčí mláďata jsou osiřelá: prohledejte okolí, máma může být poblíž);

- je-li první polovina října, pomoc potřebují ježci do váhy 200 gramů (orientačně: odpovídá           tomu délka cca 10 cm, pokud mají méně, je nutné se o ně postarat). Jinak stačí jen přikrmovat;

- je-li už druhá polovina října, pomoc potřebují ježci do 400 gramů (mívají méně než 15 cm).         O ty se postaráme více, jinak  ještě pořád stačí jen přikrmovat;

- a v listopadu je potřeba pomoci ježkům do váhy 600 gramů (popřípadě do 15ti cm) - a tady už       je potřeba nejen přikrmovat, ale vyřešit i ubytování, venku na zimu zůstat nemohou



Přikrmování ježků v přírodě (na zahradě) 

je celkem jednoduché (krmíme k večeru nebo večer, jsou to noční tvorové). Co ježek žere? 

  • 75% ježčího jídelníčku by měla tvořit masitá strava;
  • asi nejjednodušší je jim koupit kočičí konzervy a kapsičky. Můžou se použít i kočičí kvalitnější granule (granulky aby byly spíš menší);
  • přilepšovat jim můžete např. piškoty, ořechy (nesolené, nepražené), sýry (s malým podílem tuku, postačí klidně 20% a vybírejte ty ne moc slané), sladká jablka či ovoce, vařené brambory, rýži, těstoviny a ideální jsou i mouční červi (seženete ve zverimexech a akvaristikách);
  • pokud chcete ježkům vyvařovat, tak mají rádi kuřecí maso, játra, žaludky (vykrájené, očištěné a uvařené), dále libové hovězí maso (to klidně syrové) apod.;
  • Pozor: Nedávat kosti. Nedávat mléko. Nepoužívat koření. A ani vepřové maso se ježkům nedává. 


A jak ježky ubytovat? 


Pokud má ježek v listopadu méně než 600 gramů, je potřeba ho ubytovat v suchu, teple a na klidnějším větratelném místě. Ideálně by měl mít jeden ježek pro sebe výběh cca 2 metry čtvereční s omyvatelnou podlahou. Výška ohrádky by měla mít asi půl metru, aby ji nepřelezl. 

Jako podestýlku použijeme buď noviny, lepší je ale použít větší hobliny nebo seno. (samozřejmě ho podle znečištění měníme). Můžete jim tam dát i šišky (rádi je hryžou) a větvičky nebo kůru (ale ne z jedovatých rostlin nebo stromů). Do výběhu je ježkovi potřeba dát i domeček-boudičku (může to být i krabice vyplněná senem), dostatečně velký. 

Mističky na krmení a vodu jsou nejlepší keramické. 

(Pokud máte ježků více, je potřeba prostory zvětšit a dát také více boudiček, každý by měl mít svůj domeček).

Pro rozhodování, kdy ježka v domácí péči zazimovat, a jestli vůbec, není rozhodující měsíc, ale hmotnost ježka. Ta musí být 600-700 gramů - raději 700 gramů. Kdyby měl nižší hmotnost, stejně tak jako v přírodě by zazimování ani u nás doma pravděpodobně nepřežil (protože by mu nestačily tukové zásoby, během zimního spánku ježek spotřebovává cca 1/3 své hmotnosti).

 Zazimování provedeme tak, že ježka s výběhem a boudičkou na spaní přeneseme do chladné místnosti, nejlépe takové, kde bude teplota okolo 5 ºC - pozor, teplota zde nesmí klesnout pod nulu! Takže balkon nepřipadá v úvahu. To už raději sklep, i když je tam vyšší teplota.  

V době zimního spánku nevadí, když bude mít ježek jen malý  výběh (ven z boudičky na spaní bude vycházet jen minimálně). Boudičku na spaní musíme nějak zateplit (třeba tak, že do větší krabice vložíme menší a prostor mezi nimi vyplníme senem, hadrami nebo jiným izolačním materiálem). Pokud máme více ježků, můžou zimovat společně v jednom výběhu, ale každý by měl mít svoji vlastní boudičku na spaní. 

Když se stane, že ježek nechce déle než pár dní usnout, podáme mu nadrobno nakrájené syrové maso, např. hovězí. 

(Stává se, že někdy ježek prostě neusne. Pokud je jinak viditelně fit, neřešila bych to a jen ho dál krmila.).

Během zazimování musí mít ježek k dispozici vždy čerstvou vodu a na jídlo suché krmivo - piškoty, rozinky, burisony, ovesné vločky, ořechy. Pokud ježek více dní po sobě vyleze, je vhodné jej zvážit - ztrácení váhy znamená zdravotní problém, který je potřeba řešit. 


Když už jsme u zdravotních problémů, tak jako úplně první věc, hned po rozhodnutí, že je potřeba ježkovi pomoct a že ho tedy ubytujeme,  bych doporučila vzít milého ježečka k veterináři. Zbaví jej případných parazitů (a že jich nejspíš bude dost), zjistí zdravotní stav, zváží a poradí. 

Jinak je dobré ježky během zimního spánku zkontrolovat, pro jistotu ho můžete i zvážit, ale opatrně. Neměl by se probudit (probuzení ho vyčerpává). A pak pozor, jak ho budete dávat zpátky do boudičky. Musíte ho rozhodně položit v poloze bříškem dolů. Jinak by se udusil.  


A co potom na jaře? Ježek se normálně budí v březnu nebo v dubnu a bude dále potřebovat vaši péči. Hlavně jídlo :-) 

Do přírody (zahrady) se vypouští až v dubnu nebo květnu (podle teplot a ne za deště) a to jedině, když má více jak 700 gramů. V první dny je dobré mu přilepšovat krmením, než si zvykne. Také mu tam můžete dát boudičku, ocení to.  

Lehčí ježčí váhy je potřeba napřed dovykrmit a vypustíte je později. 



Přikrmujete na zahradě ježky? A pomáhali jste už někdy ježkovi zazimováním u vás? 

Diskutujte i na Facebooku - skupina Diskuzní skupinka k blogu Hananblog