Co je potřeba vědět, než si pořídíte štěně

28.10.2018
jezevčík (ilustrační foto)
jezevčík (ilustrační foto)

Pokud jsme si vybrali určité plemeno psa, stojíme před otázkou:


Pořídit si psa s průkazem původu anebo bez průkazu?


Nojo, ale když oni ti "papíroví" psi jsou drazí. 


To ano, jsou dražší než bez průkazu. 

Ale průkaz původu (PP)  je možno chápat jako takový záruční list. Zaručuje vám určitou kvalitu štěněte. Znáte jeho rodiče a máte je i zaručené. To, co si o plemeni, které jste si vybrali, přečtete, bude s velkou pravděpodobností sedět na vašeho pejska. A nemůže se stát, že vám z něj v dospělosti vyroste pes, podobající se úplně jinému plemeni. 


To se před lety stalo mé spolužačce Daniele. Jejím vysněným psem byl německý ovčák. 

Odpověděla na inzerát nabízející štěně německého ovčáka bez průkazu původu. Pejsek byl nádherný, milý a skutečně vypadal jako štěně ovčáka. Pán jí dokonce ukazoval oba rodiče, oba prý mají průkaz původu.  Kamarádka tedy  zaplatila 500 korun (tehdy to byla přibližně třetina měsíčního platu, takže ne zrovna malá částka) a štěně si odvezla.

Ze štěněte jí pak vyrostl mohutnější jezevčík na vyšších nožkách...


A nebojte se - pořízení pejska s PP neznamená, že kvůli tomu, že má průkaz původu budete muset navštěvovat výstavy. To je jen na vašem rozhodnutí, s PP to nemá nic společného. To je jen takový rodný list pejska. Pokud nebudete chtít, na žádnou výstavu s ním nemusíte.   



Nenaleťte při výběru štěněte podvodníkům


Poslední dobou se stále častěji mluví o množírnách. Jsou to chovná zařízení, kde jsou za účelem zisku rozmnožována žádaná plemena psů (ale platí to samozřejmě i o kočkách) a to většinou v nevyhovujících podmínkách. Někdy přímo v otřesných podmínkách, kdy jde o týrání zvířat. Ale i takové to malé domácí bezpapírové množení není v pořádku. Prostě nabídka psa bez průkazu původu po rodičích s PP je vždy podezřelá. 

Problém je v tom, že zvířata z takovéhoto množení jsou nejen množena nekontrolovaně (např. papírové zvíře, které z nějakého důvodu nevyhovuje chovu a mělo být vykastrováno), ale štěňata nemají ve velké většině případů ani odpovídající veterinární péči (očkování, odčervení...). Dalším problémem je množení příbuzných psů nebo psů, kteří v sobě  nesou nějakou skrytou dědičnou vadu, popřípadě vadu exteriéru nebo vadu zdravotní, co se projeví později (např. vada kyčelních kloubů - operace je pak hodně drahá). 

Vzít si štěně bez průkazu původu je prostě velké riziko. Hrozí tu více zdravotní problémy, nemáte záruku vlastností toho konkrétního plemene, v podstatě vůbec nemáte žádnou záruku. 

Mimochodem, časté tvrzení majitelů papírových fen, že tomuto štěněti už nevystavili průkaz původu, protože je přes počet, je nesmysl. Už dávno to neplatí, dnes dostane průkaz původu každé štěně, pokud vrh splňuje podmínky k jeho vydání. 


Nepodporujte množírny. Když už se rozhodnete pro bezpapírového pejska, pořiďte si jej z útulku


Téměř v každém útulku najdete v nabídce pejsky a feny (i štěňata) podobající se určitému plemeni, ale hlavně tzv. křížence - pejsky neurčitého plemene, takové ty "co kus, to originál". 

Nejen, že pořízením pejska z útulku uděláte dvojitý dobrý skutek (jednak dáte domov bezprizornímu pejskovi a za druhé útulek může díky tomu pomoct zase jinému pejskovi v nouzi), ale výhodou je zejména skutečnost, že se o pejskovi dozvíte vše podstatné, co byste měli jako majitelé vědět. Hlavně povahu. Kvalitní útulek by vám neměl vydat pejska, který má nějaký problém anebo by vás na něj měl upozornit. A pejsci z útulku bývají velmi vděční za péči, kterou nejspíš před tím nepoznali. Ke svým lidem většinou velmi přilnou a jsou skvělými společníky. 


Takže už jste se rozhodli? Pejsek bez PP nebo s PP? 

.