Brno vánoční ...

07.12.2018
Vyhlídkové kolo na brněnském Moravském náměstí
Vyhlídkové kolo na brněnském Moravském náměstí

Navštívila jsem vánoční trhy v centru Brna na čtyřech náměstích: Moravském, Dominikánském, na Zelňáku a na náměstí Svobody. 

K té správné předvánoční atmosféře sice chybí sníh, ale letošní vánoční trhy v Brně jsou i tak v plném proudu a já u toho nasávání předvánoční atmosféry nemůžu chybět. 

Stánky na vánočních trzích nabízejí v menší obnově v podstatě to stejné, co loni. I když nutno konstatovat, že proti hrůzám, co se na vánočních trzích nabízelo před pár lety, je to poslední dobou opravdu příjemná změna. Nějaké ty rukodělné výrobky, spousta dobrého jídla a pití, si myslím, že k Vánocům prostě patří. Asi nejvíc se mi líbily zdobené svíčky, keramika a skleněné ozdoby. Prostě zlaté české ručičky pořád umí a to je dobře :-)

Mým cílem byl kulturní program na Zelňáku, ale cestu jsem začala na Moraváku, takže ho nemůžu vynechat. Tady je dominantou přes 30 metrů vysoké vyhlídkové kolo. Ale mě se teda nejvíc líbila pocta včelám -  ten včelí vánoční stromek.  

Samozřejmě tu nechybí spousta stánků s jídlem a pitím. Zajímavě vypadá i betlém ze slámy, jen se mi ho nepovedlo správně vyfotit. Odmyslete si, prosím, tu červenou barvu, je normálně barvy slámy, to mi to jen chytlo nějaký odraz nebo co :-))  A když už jsem u toho - fotografování ve tmě budu muset ještě vychytat, takže omluvte zhoršenou kvalitu fotek :-)


Jako každý rok se na Moraváku u koně bruslí. Tady jsem zvládla jen pár fotek z dálky.


A jde se dál. Proběhla jsem to spodem a pak Kobližnou na Svoboďák. 

Vánoce na Svoboďáku přinášejí bohatý kulturní program (na některé koncerty plánuji jít), hodně různých stánků (nejen s jídlem a pitím)... no a taky plno lidí :-)

Bohužel mě dost zklamal letošní stromek na Svoboďáku. 

Ten loňský byl pěkný, zato letošní je podle mého názoru (který samozřejmě nikomu nevnucuji) dost přeplácaný, narvali tam nejspíš všechno, co našli. Výsledek je dost podivný, naplácali tam všechny možný barvy a nic z toho. Prostě jak já říkám - styl šaukle (Doufám, že víte, co to je šaukle? Brňáci by teda měli vědět ;-) :-) ).


Moc jsem se na Svoboďáku nezdržovala, takže vzhůru na Dominikánské náměstí. Zde jsou taky stánky a jako dominanta před radnicí krásný betlém. Obdivuji práci šikovného řezbáře. Fotky to nevystihnou, kdo můžete, zajděte se na betlém podívat, stojí to za to. 

A teď už rovnou na Zelný trh, čili na Zelňák. Ten má - aspoň podle mého názoru - asi nejlepší atmosféru. Je tu tak jaksi útulno, klidno, lidé postávají, popíjejí a diskutují... Nikam nespěchají... Zkrátka jakoby se tu zastavil čas. Aspoň mě to tak připadalo v pátek 7. prosince večer :-) 

Máte na Zelňáku taky ten stejný pocit? 

Možná je to tím, že je Zelňák tak jaksi stranou toho typického ruchu v centru Brna. 

Jo a mají tu dobrý bramboráky ;-)

Tady je taky stromek, rozhodně je hezčí než ten ze Svobodáku, ale zase - nemůžu se zbavit dojmu, že loni byl prostě i tady hezčí. Říká se, že méně je někdy více a myslím, že zrovna u vánočních stromků to fakt platí. 

Tak ještě posledních pár fotek z adventu na Zelňáku. Každopádně jsem z focení nemohla vynechat starou radnici, krásně osvětlenou.

 No a teď už je čas na kulturní program - na podiu se chystá Pietro Falcone a bohužel se i trochu rozpršelo, takže jsem foťák raději schovala a užívala si pěkný koncert. 


A co vy? Už jste byli letos na vánočních trzích?