Bojovnice pestrá není mírumilovná rybka

23.10.2018
Bojovnice pestrá - samec
Bojovnice pestrá - samec

Ještě jednou o bojovnicích, protože informací není nikdy dost. 

Ano, vážení, žádná beta bojovnice (popřípadě betta). To je nesmysl, tahle krásná rybka se jmenuje 

Bojovnice pestrá a latinský název je Betta splendens. 


Tato ryba doplatila na komerci. Panuje o ní spousta nesmyslů a proto vznikl tento článek. 


Betta pochází z jihovýchodní Asie, z Thajska, Kambodži, Laosu a Vietnamu. 

Říká se o nich, že nepotřebují moc prostoru, protože žijí v loužích. Ano, to druhé je pravda, žijí v loužích. Ovšem není louže jako louže. Nebo kaluž jako kaluž, chcete-li.

Betty skutečně žijí v kalužích, tady je pohled na jednu z nich v Thajsku:

Původní domov Bojovnic (autorovi fotografie se omlouvám, že neuvádím zdroj, ale vůbec netuším, kde jsem k ní přišla)
Původní domov Bojovnic (autorovi fotografie se omlouvám, že neuvádím zdroj, ale vůbec netuším, kde jsem k ní přišla)

Výška těchto "kaluží" je asi 20 až 30 cm (a stejně tak vysoká by měla být výška vodního sloupce v akváriu). Ale rozloha i několik hektarů a hlavně na okrajích, kde se Betty nejraději zdržují, bývají hustě zarostlé. 

Voda je zde teplá a chudá na kyslík, stojatá. Proto se Bojovnice lépe cítí ve stojatých vodách anebo jen ve velmi mírně tekoucích a s hustou vegetací. (Tomu je potřeba přizpůsobit i akvárium pro ně.).

Bojovnice jsou labyrintky, mají nadžaberní orgán, který jim umožňuje dýchat kyslík, tj. nadechují se nad hladinou. I přes to používají žábry jako jiné ryby, jen v menší míře. 

Délka rybek je přibližně 6 - 7 cm. 

Dožívají se 3 až 5 let, v akváriích spíše 2 - 3 let.

Teplota vody okolo 26-27 st. C.

Samec (výjimečně i samice) vytváří na hladině pěnové hnízdo.

Bojovnice jsou masožravci. Na krmení ale nejsou náročné, krmivo přijímají granulované i vločkové, nepohrdnou ani komářími larvami nebo nitěnkami. 

A pozor - jsou to bojovnice = jsou nesnášenlivé mezi sebou, ale i k některým jiným rybám, které jim připomínají konkurenci (dlouhoploutvé ryby). Zároveň je nutné zdůraznit, že se nemají chovat dva samci společně, hrozí, že se ubijí navzájem.



Bojovnice pestré jsou jedny z nejkrásnějších ryb a s oblibou se chovají v akváriích. 

A jak by takové akvárium pro Bojovnici mělo vypadat a jak ho založit? 

Předně - takzvaná bettária, která se prodávají, tedy ty pidi kostky, jsou pro tyto ryby naprosto nevhodné!  Jde jenom o komerční tah, jak vylákat z lidí peníze, ale nemyslí se při tom na potřeby té ryby.

Stručně řečeno, minimum pro jednu Bettu je dvacetilitrové akvárium, hustě zarostlé (pochopitelně živými) rostlinami (plastové jsou nevhodné, mohly by se o ně poranit), s krycím sklem, topítkem pro udržení stálé teploty a s filtrací, která se dá regulovat (tedy ne velký proud). Pochopitelně nějaké to světlo je taky žádoucí, abychom na ně dobře viděli. :-)

Sepsala jsem velmi stručný návod po začátečníky, jak založit akvárium a jak chovat Bojovnici pestrou  a je možné si ho stáhnout na mém blogu pro začátečníky: Frustrovana.webnode.cz