Betta splendens - Bojovnice pestrá

29.09.2018

Bojovnice pestré chovám už řadu let. Jsou to nádherné ryby. Aspoň mě teda fascinují, nejen svou pestrou škálou forem a barev, ale taky chováním. Pokud je máte ve vhodném akváriu, tak se s nimi nenudíte. I když jsou trochu nesnášenlivé. No, ne nadarmo se jim říká bojovnice :-)

Odchov Bett mi přijde celkem složitý, nebo spíš náročný. Jednak je potřeba zajistit opravdu kvalitní vodu se stabilní teplotou, ovšem není žádoucí velký proud. Dále je pak potřeba mladým vzduchovat, jelikož se jim labyrint vyvíjí až dodatečně. Ale hlavně je nutné mít prostor, protože mladí samci od určitého věku nemohou být společně.... Zkrátka do odchovu se mi nechce. Takže je mívám v akváriích jen tak pro radost. 

Každopádně okolo Bett panuje spousta různých mýtů a fám.  Jako, že neplavou a tak....             Není to pravda. Věřte mi, že tady tohoto šílence, neustále šmejdícího po akvárku,  bylo opravdu hodně těžké nějak rozumně vyfotit, prostě nepostojí :-) 

Samec Bojovnice pestré
Samec Bojovnice pestré

O Bettách se taky říká, že nepotřebují moc prostoru, protože žijí v loužích. Ano, to je pravda. Ovšem není louže jako louže. Nebo kaluž jako kaluž, chcete-li.

Betty skutečně žijí v kalužích, tady je pohled na jednu z těch kaluží v Thajsku:

Thajsko - zde žijí Betty (obrázek jsem našla kdysi někde na netu, vůbec už netuším, kde to bylo, takže se  autorovi omlouvám za neuvedení správného zdroje :-) )
Thajsko - zde žijí Betty (obrázek jsem našla kdysi někde na netu, vůbec už netuším, kde to bylo, takže se autorovi omlouvám za neuvedení správného zdroje :-) )

Všimněte si, že tyto "kaluže" mají sice na výšku jen asi 20 - 30 cm, zato rozlohu mohou mít i několik hektarů. Takže není pravda, že by neplavaly. Plavou a rády a pořád, jen nejsou takoví ti hbití plavci, jako jiné ryby. 

Betty se nejlépe cítí ve stojatých, nebo jen mírně tekoucích vodách, tak, jak to mají ve své domovině. (Tomu je dobré přizpůsobit i podmínky v akváriu.). 

Ráda bych teď zdůraznila jednu věc: Betta splendens se rozhodně dobře necítí v těch takzvaných bettáriích o velikosti zavařovací sklenice, jak o nich často slyšíme. Ona se tam totiž skoro nepohne. Opravdu jsou pro ně naprosto nevhodná, v tomto fakt nevěřte reklamám ani prodavačům  ;-)  

  To je, jak kdybyste trvale žili třeba na záchodě. Někdo by vám tam nosil jídlo, uklízeli by vám tam.... no přežili byste tam, ale kvalita života asi nic moc, že... A stejné je to s Bettou a bettáriem. 

Ale zpátky k domovině Bett. Teplota se tam pohybuje v rozpětí 25 - 28 st. C. Tyto vody nejsou bohaté na kyslík a Betty se tomu přizpůsobily. Jsou to labyrintky - mají nadžaberní orgán, tzv. labyrint, který jim umožňuje dýchat kyslík. To znamená, že se Betty  nadechují nad hladinou. I přes to používají i žábry, jako jiné ryby, jen v menší míře. 

Tomuto je dobré přizpůsobit podmínky v akváriu, včetně jeho velikosti. Jasně, určitě nebudete bojovnici chystat akvárko o velikosti několika hektarů :-)) 

Ale přichystat jí akvárium třeba 50ti litrové, se spoustou rostlin (pochopitelně myslím ty živé, plastové jsou pro betty nevhodné, mohou si o ně poranit ploutve), topítkem, filtrací a světlem není až tak náročné. A ryba v tom bude spokojeně žít několik let. 

A jak tedy na chov bojovnice pestré? Jak založit akvárium, aby se u vás bojovnice (většinou samec) cítila spokojeně? 

Pokud dodržíte pár základních postupů, je to jednoduché. 

Pro úplné začátečníky jsem to nejdůležitější o založení vhodného akvária a chovu bojovnice pestré sepsala a  E-book si můžete  stáhnout.